Prins Bernhardplein 173
1097BL Amsterdam

FD Mediagroep Recruitment

Pieter Couwenbergh

Pieter

Pieter Couwenbergh, algemeen verslaggever en columnist bij het FD, in dienst sinds 1999.

Een bestuurscrisis bij Akzo Nobel: Ton Büchner is kwijt. De nieuwe topman had in het vliegtuig naar Zweden moeten zitten. Enkele uren weet niemand waar hij zit. Dan blijkt hij ziek te zijn. Zozeer zelfs dat hij noodgedwongen een time-out van enkele maanden neemt. Ik hoor het verhaal als ik de crisis reconstrueer. Niet uit sensatiezucht, maar omdat ik wil weten hoe een bedrijf omgaat met iets wat zelden gebeurt: een topman valt plotseling uit.

Het is een willekeurige voorbeeld uit mijn journalistieke bestaan. Sinds de boekhoudfraude bij Ahold ben ik gefascineerd door het reilen en zeilen van het grote bedrijfsleven en dan vooral in de boardroom. Waarom gebeurt er wat er gebeurt? Wat doet macht met mensen? Koningsdrama’s, vetes met aandeelhouders, een crisis bij het accountantskantoor, daar duik ik in. Met reconstructies, waarvoor ik vaak met talloze kopstukken ‘on’ en ‘off the record’ praat, kan ik hierin inzicht geven. Dat zijn verhalen die het FD graag publiceert, naast onthullingen over vastgoedfraude, belastingparadijzen en interviews met topmanagers over hoe zij omgaan met de IT-revolutie.

Waarom schrijf ik over bedrijven en niet over Haagse of buitenlandse politiek? Simpel gezegd: geld brengt de wereld in beweging en bedrijven vormen een machtsfactor in de samenleving. Niet voor niets zijn boeken over bedrijfsdrama’s (denk aan De Prooi over de ondergang van ABN Amro) en toneelstukken over vastgoedfraude (De Verleiders) tegenwoordig zo populair.

Op de redactie praten we veel over thema’s die het Nederlandse bedrijfsleven bezighouden, delen we kennis, inzichten en contacten. De teamspirit is groot. Voor goede ideeën is er altijd ruimte, ongeacht leeftijd en aantal vlieguren van redacteuren. Iedereen kan bij ons die topman bellen of dat verhaal over de neergang van dat warenhuis schrijven.  

Wil jij ook onderdeel worden van ons team? Klik hier voor de actuele vacatures!